Sport & Strategie (column)

De column van Paul Hover in Sport & Strategie (2018-1)

Leven als vorst in Friesland

Nederlandse turbodijen op olympisch schaatsijs staan in Nederland garant voor miljoenen kijkers voor de buis. Het in Nederland best bekeken moment van de Olympische en Paralympische Spelen van Sotsji in 2014 was de 5 kilometer voor heren – ruim 4,5 miljoen kijkers! – waar Nederlanders met de drie medailles aan de haal gingen. Ook tijdens de Spelen die van 9 tot 25 februari in Pyeongchang worden georganiseerd, zullen miljoenen het schaatsen op televisie (en via internet) gaan volgen. Hoe hard de Nederlandse schaatsers ook over het Zuid-Koreaanse ijs vliegen, dit zal niet leiden tot een groei van het aantal schaatsers in Nederland.

De beste aanjager voor de schaatsdeelname is niet een topsportevenement dat op 9.000 kilometer afstand van ons land plaatsvindt. Die kracht gaat wel uit van Boreas. Wanneer de Griekse god van de winter van zich doet spreken en het vriest dat het kraakt, dan ontdooien Nederlanders en worden massaal de ijzers ondergebonden die in 1 op de 3 huishoudens te vinden zijn. In 2009 – toen er natuurijs lag – gingen ruim 3 miljoen volwassen Nederlanders het ijs op, waaronder 1,2 miljoen niet-sporters.

Als het kwik in 2018 langdurig tot ver onder het vriespunt zakt en na 21 jaar in Leeuwarden weer het startschot voor de Tocht der Tochten klinkt, dan zal het evenement in Nederland de belangstelling voor de Spelen van 2018 overtreffen. Een Elfstedentocht in het laatste weekend van januari, tijdens het openingsweekend van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, zou een droomscenario voor Noordelijke provincie zijn. Het zijn de apotheose (“Gaat ie door of niet?”), het oer-Hollandse karakter, de heroïsche strijd tegen de elementen en de saamhorigheid die de Elfstedentocht tot een uniek evenement maken. Al verstaat de ijsmeester van de olympische Gangneung Oval in Pyeongchang zijn vak nog zo goed, het Zuid-Koreaanse kunstijs zal niet kunnen tippen aan de magie van bevroren Friese wateren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Hover

Senior onderzoeker Mulier Instituut