Hoe staan verenigingen tegenover betaalde medewerkers?

Het aantal verenigingen dat betaalde medewerkers (medewerkers met een salaris) heeft, is de afgelopen jaren niet gestegen (31% in 2016). Ook het gemiddeld aantal betaalde medewerkers in een vereniging is constant. Gemiddeld hebben verenigingen twee medewerkers die een salaris ontvangen (1,9 in 2016).

Verenigingen kunnen gebruikmaken van een belastingvrije vrijwilligersvergoeding om hun vrijwilligers tegemoet te komen. Deze vergoeding is nu maximaal 1500 euro per jaar. Uit een peiling bij het MI Verenigingspanel blijkt dat als de financiële grens van de belastingvrije vrijwilligersvergoeding (per uur, maand of jaar) wordt verhoogd, 15 procent van de verenigingen deze ruimte gaat gebruiken; een vijfde van de verenigingen overweegt dit. Een op de vijf verenigingen is van mening dat de financiële grens van de belastingvrije vrijwilligersvergoeding aangepast/verhoogd moet worden om een positief effect te hebben op het (vrijwilligers)werk in de vereniging.

Meer weten?

Sport, Bestuur & Management: vrijwilligerstekort bij sportverenigingen
EenVandaag: ‘Amateur-sportclubs in zwaar weer’
De Volkskrant: Hoe de vrijwilliger steeds professioneler wordt.
Themadossier: sportverenigingen- en bonden

Neem voor meer informatie over sportverenigingen- of bonden of het MI Verenigingspanel contact op met onderzoeker Janine van Kalmthout.