Naar Nieuwsoverzicht

Tijdgebrek of andere hobby redenen voor jeugd om met vissen te stoppen

10/01/2018

Tijdgebrek door school of werk is voor de oudere jeugd de belangrijkste reden om te stoppen met vissen. Jongere jeugd stopt het meest omdat ze een andere sport of hobby in plaats van sportvissen hebben gekregen.

Dat concludeert het Mulier Instituut dat, naar aanleiding van de daling van het aantal JeugdVISpashouders, in opdracht van Sportvisserij Nederland de redenen om te starten en stoppen met vissen bij de jeugd onderzocht.

Gestopte jeugdige sportvissers hadden over het algemeen minder intrinsieke motivatie voor het vissen. Zij visten meer omdat familie of vrienden visten en minder om de rust of de spanning van het vangen van een vis.

Andere uitkomsten uit het onderzoek:

  • De prijs van de (jeugd)VISpas is voor bijna niemand een reden om met sportvissen te stoppen.
  • De hengelsportvereniging blijkt onzichtbaar voor jeugdige vissers: slechts een kwart van de jeugd gaat wel eens naar een activiteit (meestal viswedstrijden).
  • Gezelligheid en sociale contacten zijn de belangrijkste redenen voor jeugdige sportvissers om te vissen. Ook de spanning van het vangen van een vis en tot rust komen zijn voor jeugdige sportvissers redenen om een hengel uit te gooien.
  • De jeugdige vissers komen vooral via familie (vader of opa) en/of vrienden met sportvissen in aanraking.

Klik hier om de publicatie ‘Waarom vist(e) de jeugd?’ te downloaden (pdf).

Neem voor meer informatie contact op met Jorien Slot-Heijs.