The Story of Rio 2016: ‘the most perfect imperfect Games’

22 juni 2017

Boek brengt maatschappelijke betekenis van de Olympische en Paralympische Spelen in kaart

De organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen in Rio is vorig jaar relatief goed verlopen. Grootschalige incidenten bleven uit, hoewel de organisatie onder de economische en politieke crisis te lijden had. Dat geldt ook voor legacyplannen. Het IOC noemde de Spelen na afloop ‘the most perfect imperfect Games’. Rio 2016 bracht aan het licht dat de investeringen voor de Spelen moeizaam in de pas lopen met de strategische beleidsagenda’s en onevenredig hoge bijdragen van de belastingbetaler vergen. De Spelen hadden een katalyserende werking voor de realisatie van ambities op het gebied van infrastructuur, economie, leefbaarheid, milieu en corruptiebestrijding, die deels zijn gerealiseerd.

Dit zijn enkele bevindingen uit het boek The story of Rio 2016, een initiatief van het Mulier Instituut. Het eerste exemplaar van het boek is vrijdag 23 juni – olympic day – door Paul Hover, senior onderzoeker van het Mulier Instituut, uitgereikt aan Duncan Stutterheim, lid van de Nederlandse Sportraad.

Andere belangrijke bevindingen uit The story of Rio 2016 zijn:

  • De investeringen in accommodaties en infrastructuur bedroegen naar schatting 14,4 miljard euro, gefinancierd met 62 procent publieke middelen. De geschatte operationele kosten voor de organisatie bedroegen 2,7 miljard euro, zonder een publieke bijdrage.
  • 18 van de 37 wedstrijdaccommodaties (49%) waren bestaande accommodaties. Dat aandeel is kleiner dan in Londen (60%), maar groter dan in Peking (35%) en Athene (25%).
  • De Spelen leefden vooral in Rio de Janeiro zelf en minder in de rest van Brazilië, mede door het uitblijven van een regeling van de Braziliaanse overheid, waarbij Brazilianen vrije dagen kregen toegekend om Braziliaanse olympiërs en paralympiërs te kunnen volgen – zoals bij het WK voetbal in 2014. Desalniettemin zijn de Spelen in Brazilië op grote schaal als een feest beleefd.
  • Mede dankzij de Spelen heeft Rio de Janeiro een leidende positie in de organisatie van internationale sportevenementen. In de Global Sports Cities Index neemt Rio in 2017 de tweede plaats in, na London en vóór Tokio.
  • De Paralympische Spelen werden gekenmerkt door financiële zorgen. Het was bijzonder dat tijdens de Paralympische Spelen in het Olympisch Park meer bezoekers waren dan op de drukste dag van de Olympische Spelen. Bepaalde gebieden in Rio zijn rolstoelvriendelijker geworden.
  • In Rio was sprake van een disbalans in het behartigen van de belangen van bevolkingsgroepen: het waren met name de belangen van de elite, die met de Spelen zijn gediend. Miljoenen Brazilianen in honderden steden protesteerden tegen de hoge kosten voor grote evenementen.
  • De favela’s waar is geïnvesteerd in leefbaarheid en veiligheid zijn vooral geselecteerd op basis van hun ligging ten opzichte van olympische accommodaties en minder op basis van criminaliteitscijfers. Er is geen garantie voor duurzame effecten.
  • Ruim drie kwart van de volwassen Nederlanders heeft de Olympische Spelen op televisie gevolgd (10,2 miljoen personen) en zes op de tien Nederlanders volgden de Paralympische Spelen (8,2 miljoen).
  • Met de implementatie van de Olympic Agenda 2020 – waarin door het IOC een nieuwe strategische koers voor de toekomst van de Spelen is ontwikkeld – lijkt haast geboden om de toekomst van de Spelen veilig te stellen.

The story of Rio 2016 is samengesteld door onderzoekers en experts van het Mulier Instituut, de Hogeschool van Amsterdam, Bureau Nieuwe Gracht, More2Win en de universiteit van Ottawa, onder redactie van Paul Hover en Koen Breedveld (Mulier Instituut). De intentie van The story of Rio 2016 is om een objectief en aantrekkelijk beeld te schetsen van Rio 2016 en wat dat evenement in Brazilië en Nederland teweeg heeft gebracht. Hiermee is een vervolg gegeven aan The story of London 2012, dat met eenzelfde intentie terugkeek op de Spelen van 2012.

Klik hier om de publicatie te bestellen.

Klik hier om de publicatie te downloaden (pdf).

Click here for the highlights of The Story of Rio 2016 in English (pdf)

Neem voor meer informatie contact op met Paul Hover.