Naar Nieuwsoverzicht

Sportdeelname in Limburg: ouderen in beweging, jongeren haken af

11/05/2017

Meer dan de helft van de Limburgers (53%) van 12 tot 79 jaar sport wekelijks. Zowel in Limburg als in de rest van Nederland nam de sportdeelname onder jongeren van 12-19 jaar af en onder 65-79-jarigen toe.

Dat concludeert het Mulier Instituut dat in opdracht van de Provincie Limburg en met betrokkenheid van Huis voor de Sport Limburg de sportdeelname in de provincie Limburg over 2001-2015 heeft vergeleken met de landelijke trend over deze periode. Dit is gebeurd met gegevens van het CBS.

In de rest van Nederland lag de sportdeelname van de bevolking van 12-79 jaar in 2014-2015 hoger (55%) dan in Limburg (53%). Een mogelijke verklaring voor de lagere sportdeelname in Limburg is het wat lagere opleidingsniveau en de enigszins oudere bevolking in Limburg die beide aan de sportdeelname zijn gerelateerd.

De populairste sporten in Limburg zijn in afnemende deelname: fitness, hardlopen en voetbal. Een specifiek probleem voor de provincie Limburg is de vergrijzing van de bevolking. Aangezien de oudere sporters vaker buiten accommodaties om sporten en de afname van het aantal jongeren doorzet, ontstaat mogelijk een overcapaciteit in de accommodaties.

Klik hier om de rapportage ‘Sportdeelname en accommodatiegebruik in Limburg‘ te downloaden (pdf).

Klik hier voor het factsheet van Huis voor de Sport Limburg.

Neem voor meer informatie contact op met Remko van den Dool.