Naar Nieuwsoverzicht

Samen spelen, samenleven: inaugurele rede prof. dr Ramon Spaaij

11/11/2014

Prof. dr Ramon Spaaij houdt op woensdag 12 november om 16 uur zijn inaugurele rede als bijzonder hoogleraar sportsociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn rede gaat Spaaij in op de sociale betekenis van sport in tijden van ‘superdiversiteit’.

Spaaij stelt in zijn rede dat sport geen frivole bezigheid meer is, maar big business. Hij ziet het als zijn taak als socioloog om met ‘creatieve tegenspraak’ het beleid en het publieke debat verder te ontwikkelen, en bepleit een sociologie van de sport ‘met het gezicht naar de samenleving’. Binnen de leerstoel wordt nauw samengewerkt met de gemeente Amsterdam.

De leerstoel is in september 2013 vanwege het Mulier Instituut ingesteld. Klik hier voor de andere leerstoelen die in heden en verleden door het Mulier Instituut zijn ingesteld.

Ramon Spaaij (Den Haag 1979) promoveerde in 2006 aan de UvA op een proefschrift over voetbalvandalisme (‘Understanding football hooliganism: a comparison of six western European football clubs’ – Amsterdam University Press). Hij publiceerde meerdere boeken over de sociale betekenis van sport. Spaaij werkt verder aan de Victoria University in Melbourne, waar hij ook woont. Voor het bijzonder hoogleraarschap is hij twee maanden per jaar in Nederland. De tekst van de rede is te bestellen bij Arko Sports Media.

Neem voor meer informatie over de leerstoel contact op prof. dr Ramon Spaaij of prof. dr Koen Breedveld, directeur Mulier Instituut.