Naar Nieuwsoverzicht

Ontwikkeling hardloopsport onder vrouwen

11/05/2011

In de laatste decennia steeg de populariteit van de hardloopsport, vooral onder vrouwen. Vanaf 2007 lijkt de inhaalslag echter te stagneren.

Het aandeel vrouwen onder hardlopers in de bevolking groeide van een derde in 1979 tot bijna de helft in 2007. Het aandeel vrouwelijke recreantleden van de Atletiekunie groeide tot meer dan de helft en de deelname van vrouwen aan grote hardloopevenementen tot 20-30 procent. Vooral de in 2002 opgezette ‘Start to run’ –loopgroepen zijn relatief populair onder vrouwen: driekwart is vrouw. Van alle verkochte hardloopschoenen gaat iets meer dan een derde naar vrouwen. Vanaf 2007 blijven deze man-vrouw verhoudingen in hardloopcijfers redelijk stabiel.

Hardloopwedstrijden exclusief voor vrouwen lijken voorlopig echter nog niet aan populariteit in te boeten. Op zondag 15 mei 2011 zijn 11.000 vrouwen gestart voor de negende Marikenloop.

Download hier de pdf-rapportage ‘Ladies First’ in Running in opdracht voor de Stichting Zevenheuvelenloop en de Atletiekunie.

Klik hier voor het persbericht van de Atletiekunie.