Naar Nieuwsoverzicht

Groei Nijmegen leidt tot knelpunten in de ruimte voor buitensport

29/11/2017

Een aantal teamsporten in de gemeente Nijmegen kan in de toekomst meer leden verwachten.

De huidige veldcapaciteit bij de voetbal-, rugby-, en hockeyverenigingen schiet in Nijmegen nu al tekort, terwijl andere sporten een veldoverschot hebben. Deze uitkomsten bieden diverse aanknopingspunten om de 3 miljoen euro die in Nijmegen beschikbaar is in te zetten en daarmee op korte termijn de meest urgente vraagstukken in de buitensport op te lossen. Daarnaast is voor de lange termijn op basis van de onderzoeksresultaten de aanbeveling gedaan voor een herstructurering van de buitensportruimte.

Dit blijkt uit het rapport Ruimte voor buitensport in Nijmegen dat door het Mulier Instituut in opdracht van de gemeente Nijmegen is uitgevoerd. Uit het onderzoek komen de volgende resultaten naar voren:

  • Nijmegen heeft 25 tennisbanen te veel. De verwachting is dat dit overschot in de toekomst verder toeneemt.
  • Zeven voetbalverenigingen hebben een capaciteitstekort en vijf een capaciteitsoverschot. In lijn met de algemene ontwikkeling van de afgelopen jaren laten grote verenigingen een ledengroei zien en kleine verenigingen een ledendaling.
  • Twee van de drie hockeyverenigingen hebben een tekort aan veldcapaciteit. Een tekort dreigt ook voor de derde vereniging. Dit geldt voornamelijk voor zaterdag, een uitbreiding op zondag is nog mogelijk.
  • Nijmegen heeft een overschot aan korfbalvelden.
  • De rugbyvereniging is zo snel gegroeid dat op dit moment een tweede speelveld nodig is.

Klik hier voor het rapport Ruimte voor buitensport in Nijmegen.

Neem voor meer informatie contact op met Remco Hoekman.