Naar Nieuwsoverzicht

Van goede bedoelingen naar goed gedrag: 10 oplossingen voor alledaagse sociale sportproblemen

20/03/2018

Wat kan een trainer op het sportveld leren van een reclasseringsambtenaar en wat kan een sportbestuurder opsteken van een relatietherapeut? Deze vraag staat centraal in de rapportage Van goede bedoelingen naar goed gedrag. In deze rapportage verkennen de auteurs de mechanismen achter gedragsverandering en vertalen dit naar concrete voorbeelden in de sport. Het resultaat: tien oplossingen voor alledaagse sociale sportproblemen. In de rapportage wordt onder meer uitgelegd waarom sommige spelers zich misdragen, onder welke voorwaarden belonen en straffen werkt en waar je aan moet denken als je mensen aanspreekt op hun gedrag.

Bestuurders leren het besturen niet van papier en een trainer haalt zijn mensenkennis niet uit een boekje, maar tijdens het leerproces kunnen ze wel degelijk minder hard vallen en sneller opstaan als ze op papier de mechanismen herkennen waar ze op het veld mee worstelen. In de rapportage Van goede bedoelingen naar goed gedrag zijn deze lessen uitgewerkt in tien casussen. Vijf voor bestuurders, vijf voor trainers/coaches, onder meer:

  • De sociale voorzitter die meer gezelligheid wil op de vereniging begroet altijd iedereen. Door langdurig het goede voorbeeld te geven, bereik je hetzelfde gedrag bij anderen.
  • De sportieve trainer straft of beloont niet maar spiegelt. Door de gevolgen van ongewenst gedrag inzichtelijk te maken bij spelers zullen ze hun gedrag eerder aanpassen.

Deze inzichten zullen, samen met acht andere inzichten, de komende periode per stuk worden gedeeld via alles over sport. Lees de volledige rapportage hier: Van goede bedoelingen naar goed gedrag.

Neem voor meer informatie contact op met David Romijn.

Deze rapportage is onderdeel van monitoring van het Veilig Sportklimaat (VSK), gesteund door het ministerie van VWS. Klik hier voor meer informatie over het veilig sportklimaat.