Full-contact vechtsport steeds beter in kaart; populariteit onder 12-18-jarigen het grootst

23 februari 2017

Ondanks de negatieve beeldvorming in de media, is de beoefening van full-contact vechtsporten zoals kick- of thaiboksen de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Dit is vooral het geval onder jeugd en jongvolwassenen en in het bijzonder (kwetsbare) mannelijke jongeren uit gezinnen met een laag inkomen of met een migrantenachtergrond. Onder 12-18-jarigen is de populariteit van vechtsport het grootst: naar schatting doen minimaal 50.000 jongeren (12-34 jaar) aan kick-/thaiboksen of Mixed Martial Arts.

Dit zijn enkele uitkomsten van het Mulier Instituut dat een inventariserende studie deed naar beoefening, aanbod, evenementen en veiligheid van full-contact vechtsporten in Nederland en aanbevelingen formuleert om de vechtsportsector nog beter in kaart te brengen.

Vanwege een sterk gefragmenteerde organisatie, is bij full-contact vechtsport geen eenduidige registratie van aanbieders en deelnemers. Van de minimaal 50.000 jongeren en jongvolwassenen die aan kick-/thaiboksen of Mixed Martial Arts doen, zijn zo’n 2000 wedstrijdvechters aangesloten bij de bij NOC*NSF aangesloten Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG), dat actief is bij 207 aangesloten vechtsportscholen/wedstrijdteams, verspreid over 96 Nederlandse gemeenten. De meerderheid van de ongeveer 200 jaarlijkse vechtsportevenementen vindt inmiddels plaats onder auspiciën van de FOG, maar de meeste gemeenten hanteren geen richtlijnen voor het verlenen van vergunningen.

Diverse geweldsincidenten rondom vechtsporters en vechtsportgala’s, en banden tussen vechtsport en georganiseerde criminaliteit, zorgden de afgelopen jaren voor negatieve beeldvorming en een plan van aanpak voor regulering van de vechtsport. Mede onder invloed van dit landelijk beleid krijgt de centrale registratie en organisatie van de full-contact vechtsporten in toenemende mate vorm. Tegelijkertijd kan nog veel worden verbeterd in de registratie en de monitoring van ontwikkelingen. Samen met een aantal experts en stakeholders bevelen de onderzoekers aan dat de vechtsportdeelname nog beter in kaart moet worden gebracht, dat er meer zicht op de vechtsportaanbieders komt, een verdiepend onderzoek naar sportscholen plaatsvindt en dat het lokaal beleid rond de organisatie van vechtsportgala’s wordt geïnventariseerd.

Klik hier om de rapportage ‘Cijfers over vechtsport. Een inventariserende studie naar beoefening, aanbod, evenementen en veiligheid van full-contact vechtsporten in Nederland’ te downloaden (pdf)

Neem voor meer informatie contact op met Agnes Elling