Naar Nieuwsoverzicht

Een op de tien sportverenigingen heeft een ledenstop en/of wachtlijst

12/11/2015

Een op tien verenigingen in Nederland hanteert in 2015 een ledenstop en/of wachtlijst. In zeer sterk stedelijk gebied is dat bij bijna een kwart van de verenigingen het geval. Deze verenigingen zijn vooral in het westen van het land geconcentreerd.

Dit blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut, die is uitgevoerd bij het MI Verenigingspanel op verzoek van het ministerie van VWS. Het aantal sportverenigingen met een ledenstop en/of wachtlijst is sinds 2008 nauwelijks veranderd. In 2008 had 5 procent van de verenigingen een ledenstop (4% in 2015) en 10 procent een wachtlijst (8% in 2015).

Als verenigingen een wachtlijst of ledenstop hanteren dan geldt dit vaak voor een deel of een afdeling van de vereniging, voornamelijk de jeugd. Met name bij de buitenteamsporten en de grote verenigingen is het gebrek aan faciliteiten om competitie te kunnen spelen (zoals beschikbare ruimte, zaal, veld, (zwem)water) een belangrijke reden om een ledenstop en/of wachtlijst te hanteren.

De meeste verenigingen hebben nog ruimte voor nieuwe leden. 5 procent van de verenigingen kan geen nieuwe leden meer plaatsen. Daar staat tegenover dat 4 procent van de verenigingen te weinig leden heeft om de sport aan te kunnen blijven bieden.

Klik hier voor het factsheet ‘Wachtlijsten bij sportverenigingen’ (pdf).

Neem voor meer informatie contact op met Janine van Kalmthout.