Dag van het sportonderzoek

Locatie: DSO 2018: De Haagse Hogeschool

1 november 2018

       

      logo-2015-rgb-kleuren DSO

DSO

De Dag van het sportonderzoek (DSO) is een landelijk congres vóór en dóór sportonderzoekers. De dag biedt een unieke gelegenheid voor sportonderzoekers (universitair, hogeschool, commercieel, gevorderd én beginnend) om werk aan elkaar te presenteren en daarover met elkaar in debat te gaan. Voor de sportbeleidsmakers is het een unieke kans om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken en meest recente inzichten uit het sportonderzoek. Plenaire lezingen, parallelle workshops en een uitgebreide borrel als afsluiting bieden ruimhartig gelegenheid voor informele ontmoetingen. De Dag van het sportonderzoek is een initiatief van het Mulier Instituut en wordt mede ondersteund door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. De organisatie ligt elk jaar in handen van een andere onderwijsinstelling.

Kijk voor meer informatie op dagvanhetsportonderzoek.nl

Historie

Op 7 oktober 2010 werd in Amsterdam de eerste Dag van het sportonderzoek georganiseerd. Het Mulier Instituut verwelkomde, samen met het sportcentrum Universum, UvA en HvA ruim 275 bezoekers, die luisterden naar ruim 90 presentaties. Getuige de reacties van de deelnemers, een groot succes. Reden genoeg om op 4 november 2011 de tweede Dag van het Sportonderzoek te organiseren. Ditmaal in samenwerking met het domein Sport en Bewegen van de Hogeschool van Amsterdam. De dag werd, met bijna 90 gepresenteerde papers en 280 deelnemers, wederom zeer goed bezocht. Jet Bussemaker en Barry Houlihan waren de centrale inleiders, Cees Vervoorn de dagvoorzitter.

De derde Dag van het sportonderzoek werd op 12 september 2012 gehouden in Den Haag, en viel samen met het 100-jarig bestaan van de HALO. Keynote speaker was prof. dr. Chris Gratton, over de vraag welke economische betekenis de sport heeft voor Europa. In 2013 greep Fontys Sporthogeschool de DSO aan om sportonderzoekend Nederland zijn nieuwe gebouw te presenteren. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) en de Radboud Universiteit (RU) waren op 30 oktober 2014 gastheer voor de vijfde editie van de Dag van het Sportonderzoek, de zesde editie van de DSO was op 29 oktober 2015 bij Landstede in Zwolle. De DSO 2016 vond op 10 november plaats bij Hanzehogeschool Groningen en op 9 november 2017 was de DSO bij Windesheim Zwolle. Op 1 november 2018 organiseert De Haagse hogeschool de DSO.